81 години от рождението на Георги Аспарухов

Днес се навършват 81 години от рождението на иконата на българския футбол и Левски Георги Аспарухов – Гунди.  

„Синята“ легенда остава в паметта на поколенията не просто като велик играч, а като явление за спортната общественост.

Аспарухов бе и остава всенароден любимец, накарал няколко поколения футболисти да изучават магията на стила му и да се възхищават на майсторството. Той роди мита за красотата на играта.

Роден на 4 май 1943 г. в София, той играе последователно в детския и юношеския отбор на Левски (през 1960 и 1961 г. печели с юношите шампионската титла). Едва 17-годишен, вече е в представителния тим на Левски, в който се утвърждава още преди да отиде в Ботев (Пловдив), където от 1961 до 1963 г. отбива военната си служба. С пловдивския клуб става носител на Купата на Съветската армия (1962). След това се завръща в Левски и печели с него 3 шампионски титли и 3 пъти Купата на Съветската армия. Играл е 244 мача за първенство на „А“ група и е отбелязал 150 гола (от тях 25 за пловдивския „Ботев“), както и 36 мача за Купата на Съветската армия с 18 гола. Има 49 участия в „А“ националния отбор на страната с актив от 19 гола, като е играл на финалите на три световни първенства (1962, 1966 и 1970 г.) — с 2 гола във финалния кръг и с 10 гола в квалификациите. Има и 6 участия в юношеския национален отбор с 2 гола. Освен това е автор на 19 гола в европейските клубни турнири (7 за КЕШ и 12 за КНК) и 71 гола за Левски, Ботев (Пловдив) и „А“ националния отбор в играните 107 други официални международни срещи.

Спортист №1, футболист №1, голмайстор на „А“ група, носител на Купата за индивидуално спортсменство и на Купата на в. „Поглед“ за най-популярен български спортист, осми в Европа в авторитетната анкета на „Франс футбол“ и избран сред петте най-добри спортисти на Балканите за 1965 г. През периода 1965—1971 г. е включван многократно в символичните отбори на Европа и света (за срещите в чест на Яшин и Тургай, по случай 10-годишнината от световната титла на Бразилия и други юбилейни поводи, но не е участвал поради недобро здравословно състояние или заетост). Списание „Мироар спринт“ го поставя сред „най-големите футболисти на века“.

В паметта на привържениците Георги Аспарухов остава като явление, надхвърлящо границите на играта футбол, защото в него хората са виждали и виждат нещо необикновено. Една искра, хранеща духа, носеща усмивка, упование и надежда. Еманация на разбирането за човек.  

81 години след рождението на Георги Аспарухов очаквайте скоро пълнометражния филм „Гунди – Легенда за любовта“.

Sesame.bg е генерален спонсор на лентата, посветена на незабравимия играч.