15 български спортни факта, с които се гордеем


През годините българският спорт ни е давал поводи да се чувстваме горди доста повече от няколкото пъти годишно, в които имаме празници, свързани с нашата история. Ето 15 постижения, които всеки българин трябва да знае.

1.България е сред 13-те страни, поставили началото на съвременните олимпийски игри. През 1896 г. страната е представяна от швейцарския учител Шарл Шампо в състезанията по гимнастика.

 2.През тази година ще се навършат 35 години от поставянето на световния рекорд в скока на височина от Стефка Костадинова. Тя преодолява 209 см. на световното първенство по лека атлетика в Рим през 1987 г., а преди нея още две българки са държали върховото постижение в дисциплината – Йорданка Благоева и Людмила Жечева – Андонова.

 3.През 1994 г. четвъртото място на България на Мондиал’94 помага на Христо Стоичков да стане първият футболист от Балканите, спечелил „Златната топка“. Той разделя голмайсторския приз на първенството с Олег Саленко и заедно с Красимир Балъков е включен в идеалния отбор на надпреварата.

4.Георги Глушков е първият баскетболист от Източна Европа, играл в НБА. През 1985 г. той подсилва Финикс Сънс, за които играе един сезон.

 5.Щангистът Стефан Топуров става първият състезател, вдигнал 3 пъти собственото си тегло, с което намира мястото в Книгата на рекордите на Гинес. Това се случва на световното първенство в Москва през 1983 г., но за съжаление той завършва със сребърен медал след представителя на СССР Юрик Саркисян.

6.През 2005 г. България може да се похвали с двама действащи световни шампиони по шахмат – Веселин Топалов и Антоанета Стефанова.

7.Олимпийската шампионка от Пекин 2008 Румяна Нейкова влиза в Книгата на Гинес с рекорд за най-бързо женско индивидуално гребане. На световното първенство в Севиля през 2002 г. тя завършва с време 7,07,71 мин. на единичен скул, което е неподобрено и до ден днешен.

8.През 2007 г. Петър Стойчев става първият човек, преплувал Ламанша за време под 7 часа (6:57:50 ч.). Той е многократен победител в състезанията от Световната купа по плувен маратон.

 9.Легендарният ни гимнастик Йордан Йовчев участва на 6 последователни олимпийски игри между 1996 и 2012 г., ставайки първия представител на този спорт с това постижение. В тях той печели 1 сребърен и 3 бронзови медала.

10.На олимпийските игри в Сеул през 1988 г. България печели 10 златни, 12 сребърни и 13 бронзови медала и се класира на 7-мо място в ранглистата. В Москва’80 сме трети след СССР и ГДР, но надпреварата е бойкотирана от общо 66 държави.

 11.На световното първенство по художествена гимнастика през 1981 г. българската доминация е толкова голяма, че на три пъти на почетната стълбичка има по 3 български знамена – в многобоя, на въже и на обръч.

12.Валентин Йорданов е най-титулуваният борец в историята на световните шампионати в този спорт. Той има в актива си 7 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медал.

13.През 2008 г. сумистът Калоян Махлянов-Котоошу става първият европеец, спечелил Купата на Императора.

14.През 1994 г. по време на Световната купа в Милано състезателката по спортна стрелба Диана Йоргова поставя световен рекорд на 25 м. пистолет от 594 точки.

15.Серафим Тодоров е най-титулувания европейски боксьор на световни първенства, където печели 3 златни и 1 сребърен медал. На олимпийските игри в Атланта през 1996 г. той елиминира на полуфинала Флойд Мейуедър, който не познава загуба в кариерата си на професионален боксьор.

Автор: Теодор Борисов