Съдбата сочи европейска титла за Трите лъва

След близо месец футбол стана ясно, че победителят на Евро 2024 ще бъде определен в сблъсъка между Испания и Англия. С оглед на показаното на терена Ла Фурия е големия фаворит в срещата, но традициите дават предимство на Трите лъва. В досегашните си 27 мача срещу този съперник те имат 14 победи, 3 равенства и 10 загуби, а балансът в европейски квалификации и финали е смразяващ – 3 победи и 1 равен (впоследствие успех след дузпи).

Английски триумф на „Бернабеу“

Четвъртфиналите на Евро’68 противопоставят един срещу друг действащия световен срещу актуалния европейски шампион. До онзи момент Ла Фурия има само 2 победи над Англия, но какви само – първото поражение на албионците в историята им на континента (3:4 на 15 май 1929 г.) и загуба с 0:2, която ги изхвърля от Мондиал’50. Селекционерът на Испания Доменек Балмания изповядва философията на здравата защита и 84 минути феновете на „Уембли“ гледат как играчите на Алф Рамзи си блъскат главата в стената. Крепостта в крайна сметка пада, след като при свободен удар Роджър Хънт докосва леко топката към Боби Чарлтън, който прави безпомощен Салвадор Садурни. В ответния мач на „Сантяго Бернабеу“ в редиците на домакините е включен и ветерана Пако Хенто, който слага капитанската лента. Испанците обаче на практика остават с човек по-малко, след като бранителя Франсиско Гайего е контузен при сблъсък с Норман Хънтър, но тъй като смени не са разрешени остава като фигурант до края на срещата. Все пак в 47-ата минута Амансио Амаро открива с помощта на рикошет, който не дава шансове на Питър Бонети. В 55-ата минута Мартин Питърс изравнява с глава, засичайки центриране от ъглов удар и показва, че е достоен заместник на контузения Джеф Хърст. В 82-ата минута Хънтър носи успеха на Трите лъва, след като удара му се отбива в крака на Хуан Мануел Канос и се озовава в мрежата на домакините.

Виж Неапол и отпадни

Испания и Англия са в една група на Евро’80 и се срещат в Неапол за последния си мач в нея. Двубоят се превръща в триумф на индивидуалните грешки, след като още в 19-ата минута Антонио Олмо не успя да се ориентира при игра с глава на Рей Уилкинс и непокрития Тревор Брукинг праща топката в мрежата на Луис Арконада. Следва мощен натиск на Испания и 3 минути след почивката Ла Фурия получава дузпа след нарушение на Рей Клемънс срещу Хесус Мария Самора. Резервата Дани е безкомпромисен от бялата точка и изравнява. Нападателят на Атлетик Билбао е на път да се превърне в абсолютен герой за своите, които са възнаградени с нов наказателен удар за нарушение на Дейв Уотсън срещу Енрике Саура. Дани бележи, но съдията Ерих Линемайер нарежда дузпата да се пребие и този път Клемънс спасява. В 61-ата минута прекрасно воле на Тери Макдермът е избито от Арконада с последни усилия, но при добавката на Тони Уудкок стража на Реал Сосиедад е безпомощен и това значи победа за Англия.

Гейм, сет, мач, Надал

„Храбрите бикове срещу лудите крави“. С такова заглавие излиза „Марка“ преди четвъртфинала на Евро’96 между Испания и Англия на „Уембли“. Най-запомнящото се от редовното време и продълженията е чистата дузпа, която бъдещия отговорник за българските съдии Марк Бата не дава за Испания. Вместо да санкционира нарушението на Пол Гаскойн срещу Алфонсо, той показва жълт картон за симулация на появилия се като резерва испанец. При дузпите феновете стават свидетели на рядко срещано явление – Трите лъва бележат и петте си наказателни удара, а за Ла Фурия пропускат Фернандо Йеро и чичото на тенис легендата Рафаел Надал – Мигел Анхел.

Всички коефициенти за финала на Евро 2024 може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов