Скритите футболни съкровища на Нидерландия

Напълно обяснимо широката футболна аудитория асоциира най-великата игра в Нидерландия с грандовете Аякс, Фейенорд и ПСВ Айндховен, както и „тоталния футбол“, пропагандиран успешно от националния отбор през 70-те години. В същото време нидерландската Ередивизие предлага нетолкова популярни локации, които определено ще допаднат на футболните романтици.

Трибуна като национален паметник

Намиращ се в източната част на страната, Алмело определено не се радва на уважението на своите съседи, които са му измислили презрителния прякор Град на бедняците. Ако ги попитате откъде идва този прякор ще получите разнообразни отговори – местните са антисоциални, официалното им облекло включва панталони за джогинг, а архитектурата е грозна и старомодна. Само за да потвърди това реноме, през 80-те години местният Хераклес е на прага на банкрута, поради което се налага да събира дарения от феновете си в туби от прясно мляко, а част от привържениците продават цигари и дребни предмети, за да го подпомогнат финансово. Днес клубният стадион „Ерве Асито“ е прилично съоръжение с капацитет 12 080 места, но публиката тъжи за стария „Спортпарк Борнсестраат“. На него Хераклес играе до 1999 г., а вместо да го разруши изцяло, ръководството на клуба решава да запази старата дървена трибуна, създадена през 20-те години. Тя се мести на локацията, където понастоящем играят аматьорите на тима, а през 2011 г. дори получава статута на паметник от национално значение. Стълбовете за осветление пък са поставени на новия стадион, което показва, че нидерландците са готови да рециклират дори футболната си история.

Пиромания и суши

Зволе (или Цволе, както е познат в България) е град, имал футболен отбор с името на монарх. Става въпрос за Принц Хенрих, кръстен на съпруга на дългогодишната кралица на страната Вилхелмина, който през 1910 г. се слива с Енде Десесперереет Нимер, за да образува ПЕК Зволе. Клубният стадион, на който понастоящем се подвизава национала Филип Кръстев, носи крайно нетрактивното име “MAC³PARK”, а местните още тъжат за „Оостеренкстадион“. Съоръжението, на което Йохан Кройф изиграва последния си мач през 1984 г. търпи сериозно поражение година по-късно, когато старата му дървена трибуна изгаря до основи. Извършителят не е установен, макар че известен със склонността си към пиромания местен жител твърди, че е получил предложение на стойност 50 000 гулдена от строителния предприемач и клубен президент Мартен Ейбринк да извърши деянието. По времето, когато в отбора се подвизаваше десния бек Сай ван Вермескеркен, феновете можеха да получат ВИП обслужване, тъй като в периодите, когато той бе контузен лично доставяше до домовете поръчките от ресторанта му за суши.

История в кашони

Алкмаар е известен на широката общественост с разнообразието си от сирена и местния АЗ Алкмаар. Съперникът на Лудогорец в групите на Лига Европа досега се е изправял срещу Левски и Литекс в турнирите на УЕФА, а в актива му фигурират 2 титли и 4 национални купи. Въпреки че е воден от специалисти като Луис ван Гаал, Дик Адвокаат и Арне Слот, най-любимият треньор на медии и фенове е Ко Адриаансе, известен с крилатите си фрази и чието име носи залата за пресконференции. Ако искате да се запознаете с историята на АЗ обаче ще претърпите разочарование – клубният музей, намиращ се точно до клубния магазин е трансформиран в складово помощение и различни артефакти като купи, медали и ретро екипи съжителстват с кашони, пълни с предлагащите се в каталога артикули. През 2019 г. клубният „АФАС“ се прочу, след като част от козирката на един от секторите се срути, което наложи цялостна реконструкция и новия му вид определено ще се понрави и на най-претенциозните.

Всички коефициенти за Ередивизие може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов