Шампионатите, които трябва да гледаме

Евро 2024 и Копа Америка завършиха и постепенно феновете се настройват за началото на новия сезон в клубните първенства. Шампионатите от голямата четворка започват през август, но дотогава предлагаме на вашето внимание няколко надпревари, които стартират през тази седмица и по наше мнение незаслужено остават извън светлината на прожекторите.

Датчаните се борят до последно

Драмата в последния кръг на датската Суперлига през миналия сезон бе колосална – Брьондби и Мидтиланд бяха с равен брой точка и имаха домакинства на нямащите за какво да играят Орхус и Силкеборг. Столичани загубиха с 2:3, докато Мидтиланд се добра до равенство 3:3, което го качи на върха. И през този сезон двата тима са сред претендентите за отличието, а място там има и ФК Копенхаген, спечелил плейофа за място в Лигата на конференциите (2:1 срещу Рандерс). Рекордьорът по титли реализира и най-сериозният трансфер до този момент, продавайки вратаря си Камил Грабара на Волфсбург за 13,5 млн. евро. Интерес за българските фенове представлява Вейле, където играе бившия национал Стефан Велков, а негов съотборник е голмайсторът на първенството Герман Онугха.

Грандове в криза

През немалка част от миналия сезон Сервет бе лидер в швейцарската Суперлига, но в крайна сметка бе изпреварен не само от шампиона Йънг Бойс, но и от Лугано. Куриозното е, че тимът от Берн стигна до титлата с временен треньор в лицето на Йоел Манин, който в крайна сметка бе заменен от ръководилия Винтертур Патрик Рамен. Отборът от Женева отговори с назначаването на бившия национален селекционер на Естония Томас Хеберли. Доскорошното крило на Ботев Пловдив Уме Емануел пък се превърна в една от най-скъпите покупки в цялата лига, след като бе привлечен за 1,3 млн. евро от ФК Цюрих. Другата родна връзка е национала Георги Русев, който е част от новака Тюн. Новият сезон е надежда за прогрес и на изпадналите в криза грандове Базел и Грасхопър – някогашният участник в Шампионската лига завърши на осмо място, докато „скакалците“ оцеляха след победен плейоф срещу Тюн.

Надпревара с два коня

Големите съперници от Прага Спарта и Славия се вкопчиха в битката за титлата в Чехия и в крайна сметка Спарта спечели титлата за втора поредна година. Това се случи въпреки отличния голов актив на нападателя Вацлав Юречка, завършил като водещ реализатор на надпреварата с 19 гола. Сега обаче ситуацията ще бъде различна, тъй като треньора на тима Бриан Приске напусна, за да поеме Фейенорд. Датчанинът бе заменен от своя помощник Ларс Фриис, който наследява отбор с дубъл и определено ще бъде поставен под натиск. Продажбата на Ладислав Крейчи в Жирона за 8 млн. евро бе компенсирана от привличането на крилата Велко Бирманчевич от Тулуза и Ермал Красничи от Рапид Букурещ. Славия Прага направи най-значимият вътрешен трансфер, взимайки нападателят на Виктория Пилзен Томас Хори за 3 млн. евро. Доскорошният отбор на стрелеца пък се подсили с добре познатия на феновете на Левски Рикардиньо срещу 1,2 млн. евро. Това, както и наличието на най-добрия асистент в лигата Мартин Йедличка дава известни надежди за прекъсване на двуполюсното противопоставяне. Спечелилият плейофа за попадане в Лигата на конференциите Млада Болеслав и другия евроучастник Баник Острава допълват бройката на претендентите за челните позиции.

Всички коефициенти за футболните първенства в Европа може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов