Сблъсъкът на джуджетата в Лигата на нациите

Отминалата седмица в турнира Лига на нациите предложи много интересни сюжети – от достигането на границата от 900 гола от Кристияно Роналдо, през поредния майсторски клас на Лука Модрич, та до експлозивния футбол, който Италия демонстрира в сблъсъка с Франция. На фона на тези събития мач между Гибралтар и Лихтенщайн вероятно би ви се видял несериозен за коментиране, но именно в близост до прочутата Скала се състоя един от най-драматичните двубои в това издание на надпреварата.

От летището до края на Европа

Създадена през 1895 г., футболната асоциация на Гибралтар е една от най-старите организации на най-великата игра в световен мащаб. Тя е член на английската ФА от 1909 г., но е призната от ФИФА и УЕФА чак през новия век (съответно 2016 и 2013 г.) въпреки упоритата съпротива на Испанската кралска футболна федерация. С население от 32 688, това е нацията с най-малко население в европейското футболно семейство. Първоначално Гибралтар играе домакинствата си в португалския град Фаро, след което местния стадион „Виктория“ получава лиценз. Това е едно от най-живописните съоръжения в Европа, тъй като предлага отлична гледка към Скалата, а освен това се намира в непосредствена близост до границата с Испания. За да се стигне до него пешеходците преминават през пистата на международното летище в Гибралтар, като пътникопотока се спира само при кацане или излитане на самолет. Поради реконструкцията на „Виктория“ националните и клубни отбори на Гибралтар се преместиха в най-южната точка на страната „Европа пойнт“.  В миналото на негово място се е намирало игрище за крикет, използвано от местното Министерство на отбраната, но сега футболистите си поделят малкото стадионче с националния отбор по ръгби.

Лихтенщайнски неволи

Точно преди гостуването си Гибралтар, Лихтенщайн влезе в новините, след като загуби гостуването си на Сан Марино – първи успех в официален мач в историята на най-старата република в света. В сравнение с този мач селекционерът Конрад Фюнфщюк нямаше да може да използва основния си халф Сандро Волфиннгер, който по професия е куратор и трябваше да се върне в родината си заради откриването на важна изложба на неговия музей. В негово отсъствие титулярния състав включваше четирима професионалисти, трима учащи и четирима аматьори, като най-сериозното име е подвизаващия се в третото ниво на италианския футбол с екипа на СПАЛ Мартин Бюхел. Още в 8-ата минута обаче вратарят и негов съфамилник Бенямин Бюхел допусна кардинална грешка, след като не сложи човек на гредата и това позволи на Лиъм Уокър да открие резултата директно от ъглов удар.

Драмата, която разтресе Скалата

Всичко най-интересно обаче се случи след почивката и тон за това даде изравнителното попадение на Ферхат Саглам в 53-ата минута. В 82-ата минута естонският съдия Кристо Тохвер отсъди дузпа за Гибралтар, но тя бе пропиляна от капитана Уокър. В самият край на редовното време Лихтенщайн стигна до изравнителен гол, който бе отпразнуван малко по-бурно от необходимото, само за да стане ясно, че е отменен поради засада. Това доведе до ръкопашна схватка между играчи на двата отбора, а когато в седмата минута на добавеното време Джеймс Сканлън направи 2:1, страстите излязоха извън контрол. Реферът Тохвер отстрани резервата на Гибралтар Джоузеф Чиполина, а много по-рано лихтенщайнския селекционер  Фюнфщюк получи жълт картон. Напрежението достигна точка на кипене в 12-ата минута на добавеното време, когато след консултация с ВАР естонския съдия отсъди дузпа за Лихтенщайн. Тя бе реализирана от Николас Хаслер и така в крайна сметка точките бяха поделени. Бесните гибралтарски фенове изригната със скандарания за съперника „Вие сте боклуци и го знаете“, но срещата за пореден път демонстрира, че дори и сред футболните джуджета могат да се срещнат двубои с висок адреналин.

Всички коефициенти за футбол може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов