Пак ще се срещнем след 40 години

Макар и по-трудно от очакваното, първите два четвъртфинала на Евро 2024 оформиха два изключителни сблъсъка – Германия-Испания и Франция-Португалия. Съдбата си направи интересна шега с четирите тима, тъй като на Евро’84 те се срещат помежду си за пръв път на този форум и двубоите им се превръщат в истинска класика. Перифразирайки известната песен на ФСБ „След десет години“ ще се върнем назад във времето, за да си припомним тези интересни моменти.

Как Маседа шокира Бундестима

Финалистът от Мондиал’82 ФРГ попада в една група на Евро’84 с Румъния, Португалия и Испания. Играчите на Юп Дервал стартират с равенство 0:0 с лузитанците и побеждават северните ни съседи с 2:1, което ги праща на първо място преди сблъсъка с иберийците.Срещата е избрана от ВВС за първи двубой от шампионата, който зрителите на Острова ще видят в пряко предаване от началото на турнира и показаното ги кара да забравят за миньорската стачка, разтърсила Обединеното кралство.

Вдъхновен от договорения му трансфер от Кайзерслаутерн във Верона, бранителят Ханс-Петер Бригел на два пъти е близо до отбелязването на гол, но удара му с глава и шута извън наказателното поле срещат гредите на Хосе Арконада. „Неговите прасци бяха колкото моя квадрицепс. Да го пазиш бе все едно да буташ голям камък по склона“, откровен е либерото на Испания Антонио Маседа. Ла Фурия получава своята възможност да открие от дузпа, отсъдена за нарушение на Ули Щилике срещу резервата Салва Гарсия. Хвърлените към терена бомбички очевидно оказват негативно влияние върху Сантиляна и слабия му удар е спасен от Тони Шумахер.

Капитанът на Испания Луис Арконада остава отбора си в мача, спасявайки ударите на Клаус Алофс и Норберт Майер, преди да се стигне до драматичната развръзка в последната минута. Центриране отдясно на Рафаел Гордийо намира Антонио Маседа и той с глава бележи гола, изхвърлил Бундестима от надпреварата. „През последните години ФРГ винаги прескачаше групите с късмет и беше крайно време той да им обърне гръб“, заявява легендата Гюнтер Нетцер, а малко след думите му селекционера Юп Дервал е заменен с Франц Бекенбауер.

Чудото на Св. Мишел

Домакинът Франция преминава като на парад през своята група и малцина дават шансове на съперника им на полуфиналите Португалия, който прескача групата с късен гол срещу Румъния. По пътя за стадион „Велодром“ автобусът на „петлите“ се разминава на косъм от катастрофа с тежкотоварен камион, но бранителя Жан Тигана е с порязване на бузата. Феновете на Марсилия пък освиркат нападателя Дидие Сикс, тъй като той е част от отбора на ОМ, простил се с елитния си статут през 1980 г. Още от самото начало капитанът на лузитанци Мануел Бенто е засипан от канонада от удари, като в 24-ата минута дори и той е безпомощен при удара на Жан-Франсоа Домерг от пряк свободен удар.

Противно на развоя на срещата в 74-ата минута родения в Ангола нападател Руи Жордао се разписва, засичайки центриране на Фернандо Шалана. Срещата навлиза в продължения и там психическата устойчивост на домакините е поставена на изпитание – в 98-ата минута Жордао извежда Португалия напред, а малко след това единствено самоотвержената намеса на Жоел Батс предотвратява гол на Нене. Все пак спортното щастие е на страната на „петлите“ в 114-ата минута, когато блокирания удар на Ален Жирес се оказва в Домерг, който изпраща топката в мрежата. И докато селекционерът Мишел Идалго обсъжда потенциалните изпълнители на дузпи с помощниците си Анри Герен и Марк Бурие, звездата на тима Мишел Платини влиза в ролята си и бележи победния гол в 119-ата минута. В съблекалнята героят на срещата блажено пуши цигара след поредното си чудо, докато дори утешителните думи на легендата Еузебио не могат да ободрят португалците след пропуснатия шанс за финал.

Всички коефициенти за Евро 2024 може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов