Откриванията на еврофинали – спектакъл или разочарование?

В присъствието на президента на УЕФА Александър Чеферин и куп футболни деятели, Германия и Шотландия ще дадат началото на Евро 2024. Мачовете на откриването на големи форуми обикновено минават под формулата „пищна церемония-постен футбол“, но все пак някои от разглежданите тук мачове са изключения, които ни дават надежда, че ще видим качествен футбол на „Алианц Арена“ в Мюнхен.

Без рискове

Откриването на Евро’88 в Дюселдорф между ФРГ и Италия има всички предпоставки да се превърне във футболна класика. Двата отбора обаче взимат присърце челното заглавие на „Република“ „Първо, без рискове“ и не предлагат особено атрактивен мач. Още в 20-ата секунда Матиас Харгет дава възможност на Джузепе Джанини да шутира и до края на срещата той е бурно освиркан от домакинските фенове. Тяхното негодувание става още по-силно в 52-ата минута, когато нова негова грешка позволява на Роберто Донадони да открие непокрития Роберто Манчини и той бележи. 3 минути по-късно съдията Кийт Хакет става главно действащо лице, тъй като отсъжда непряк свободен удар. Според него Валтер Дзенга еправи повече крачки от позволеното с топката, но през това време телевизионното предаване е заето със загрявката на немските резерви и този епизод не се вижда от зрителите. Все пак в резултат на удара на Андреас Бреме домакините успяват да се спасят от поражение.

Страданието на Трите лъва

Може би за пръв път в своята политическа кариера премиерът на Великобритания Джо Мейджър се оказва по-мъдър от своя електорат, след като пропуска да се присъедини за мача на откриването на Евро’96 между Англия и Швейцария. Трите лъва започват добре и в 23-ата минута вече водят в резултата, след като пас на Пол Инс през трима защитници намира Алън Шиърър и той успява да преодолее Марко Пасколо. Тимът на Артур Жорже обаче не се предава и в 83-ата минута получава право да изпълни дузпа след игра с ръка на Стюарт Пиърс. Кубилай Тюркилмаз преодолява Дейвид Сиймън за 1:1, а след срещата капитанът на швейцарците Ален Гайгер признава, че селекционерът ги е успокоил на почивката, че англичаните не могат да играят цял мач с шеметното темпо от началните минути и това им е помогнало да се върнат в срещата.

Гръцката бомба

Само по себе си класирането на Гърция за Евро 2004 може да се приеме за успех, тъй като едва за втори път след 1980 г. южната ни съседка стига до финалната фаза на първенство на Стария континент. Селекционерът Ото Рехагел и неговия помощник Йоанис Топалидис успяват да създадат страхотна атмосфера в съблекалнята на елините, но противник в техния първи мач е домакина на надпреварата Португалия. Това не отчайва немския специалист, който мотивира своите възпитаници с думи на…неговия съперник Луиш Фелипе Сколари. Докато е начело на Бразилия, Фелипао отговаря на критиците с думите „Не се интересувам от хубавия футбол, а от това да продължаваме напред. Не сме клубен отбор и нямаме цял шампионат на разположение.“ Въпреки че в навечерието на надпреварата основната тема е евентуалната положителна проба за допинг на капитана Теодорос Загоракис, гърците остават напълно фокусирани и още в 7-ата минута Йоргос Карагунис смълчава трибуните на „До Драгао“ с удар извън наказателното поле. 6 минути след началото на втората част елините получават правото да изпълнят дузпа след нарушение срещу Юркас Сейтаридис и Ангелос Басинас е безкомпромисен – 2:0. До края лузитанци успяват да върнат само едно попадение, след като резервата Кристиано Роналдо засича с глава центриране от ъглов удар на Луиш Фиго. Домакините не си взимат никаква поука когато двата тима се срещат отново на финала и не променят тактиката си, което води до ново поражение, този път с 0:1.

Германия е абсолютен фаворит в двубоя на откриването (1,32), като шансовете за Шотландия да достигне до равенство (6,21) или победа (11,28) понастоящем не изглеждат да предпочитане.

Всички коефициенти за Евро 2024 може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов