Най-малките отбори в европейския елитен футбол

Без никакво съмнение най-голям интерес сред футболните фенове предизвикват изявите на европейските грандове. Любителите на романтиката в най-великата игра обаче имат сантимент към малките отбори, които показват, че не всичко е пари. Ето и кои са най-малките населени места с представители в елитния футбол на Стария континент.

Селяните, които впечатлиха Северна Ирландия

По нашите географски ширини обръщението „селяни“ може да се приема като обида, но в Северна Ирландия то е носено с гордост от един местен отбор. Със самото си влизане в елита през 2023 г. Лохгол влезе в историята, макар че преди това има записани 3 сезона сред най-добрите. Причината се крие в последното преброяване на жителите в селцето от графство Арман. То показва, че в него живеят точно 283 души, което го прави населеното място с най-малка популация, имаща отбор в европейския елит. Противно на предварителните очаквания новаците се представят страхотно и завършват на 9-о място от 12 отбора, далеч от опасната зона. Това става причина мениджъра им Дийн Смит да бъде определен за най-добър на своя пост за сезона. От своя страна нападателя Бенджи Маджий е провъзгласен за най-добър млад играч в лигата, което му урежда трансфер в шампиона Ларн – тим, срещу който той бележи сензационен победен гол. През настоящия сезон тимът изпитва повече трудности и има само 5 точки от 9 мача, но въпреки това „селяните“ си спечелиха уважението на цялата футболна общност в страната.

Фарьорска екзотика

Представителят на Фарьорските острови ЕБ/Стреймур може и да отстъпи първенството за най-малък елитен отбор с общо 320 жители, но историята му е далеч по-сериозна от тази на северноирландските им колеги. В клубната витрина личат 2 титли и 4 национални купи, а европейското им участие включва сблъсък със самите Манчестър Сити. Да, през 2008 г. „гражданите“ определено не са силата, която представляват в момента, но успяват да привлекат 5400 зрители на стадиона в Торсхавн. Логично английският отбор печели с 2:0, а головете са дело на Мартин Петров и Дитмар Хаман. До този момент ЕБ/Стреймур са елиминирали само един съперник в европейската си история (андорския Лузитанос през 2013 г.), а седмото място в настоящото класиране показва, че поне още известно време няма да са част от надпреварите на УЕФА.

Дребосъци сред великани

Ако погледнем най-малките градове, имали отбори във водещите европейски първенства е много вероятно да разширим значимо познанията си по география. В Англия лидер в това отношение е Глосъп (понастоящем с население 17 825 души), който участва за пръв и единствен път в елита през далечната 1899-1900. Казале, които дори са шампион на Италия за 1914 г. преди ерата на Серия А пък са представители на градче в Пиемонт с население 33 213 души. Баският Ейбар се превърна в сензация в испанския футбол в последното десетилетие, въпреки че населеното място има само 27 406 жители. Елитният немски Хофенхайм пък е базиран в Зинсхайм, наброяващ според последните данни 36 601 жители. През 2000 г. бургундийския Геньон дори представяше Франция в турнира за Купата на УЕФА, макар и да има население от едва 6616 души. 4652-ма жители пък има Морейра де Конегос, който е дом на португалския елитен Морейрензе. В България от техническа гледна точка най-малкото населено място с отбор, печелил промоция, е Герман (2842 души). През 2006 г. местният Конелиано става част от елита, но лиценза му е зает от Ивайло Дражев, който създава формированието Черноморец Бургас (София), подобрило всички антирекорди на елитната ни група.

Коефициенти за всички европейски шампионати може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов