Клубът на европейските старейшини

В първата си седмица Евро 2024 произведе много емоции, красиви голове, прекрасна атмосфера и възможност за футболните статистици да обновят своята база данни. Сред новите рекорди бе този на португалския бранител Пепе, който с появата си в игра срещу Чехия стана най-възрастният играч в историята на европейските първенства. Със своите 41 години и 113 дни той не само задмина унгарския вратар Габор Кирай (40 години, 86 дни), но и Лотар Матеус (39 години, 91 дни), който оглавяваше ранглистата на полевите футболисти. Един поглед върху историята на турнира показва, че в клуба на старейшините влизат някои интересни имена.

Да вкараш гол на 38

За разлика от сегашния вълнуващ отбор под ръководството на Ралф Рангник, в навечерието на домакинското Евро 2008 Австрия изглеждаше като тотален аутсайдер и дори феновете бяха организирали своеобразна подписка за доброволен отказ от участие. Противно на очакванията играчите на Йозеф Хикерсбергер губят минимално откриващия си мач срещу Хърватска, а във втория мач срещу Полша успяват да стигнат до точката. Това се случва, след като в добавеното време Мариуш Левандовски поваля в наказателното поле Себастиан Прьодл. Зад топката застава родения в Сплит Ивица Вастич, направил име в края на миналия и началото на този век в Щурм Грац. По това време той е на 38 години и 257 дни и успява да преодолее Артур Боруц за крайното 1:1. Големият въпрос сега е дали до края на настоящите еврофинали Кристияно Роналдо ще прати постижението му в историята.

Евротриумф на 37

Без съмнение волето на Марко ван Бастен, донесло победата на Нидерландия с 2:0 срещу СССР във финала на Евро’88 е един от най-великите голове в историята на футбола. Кой обаче е автор на асистенцията е въпрос, достоен за всеки куиз, посветен на най-великата игра. Верният отговор е Арнолд Мюрен, който със своите 37 години и 23 дни е най-възрастният победител във финал на европейско първенство. Част от големите успехи на Аякс в началото на 70-те години, халфът изкарва ползотворни периоди в Твенте, Ипсуич и Манчестър Юнайтед, преди да се завърне в Амстердам. Ако трябва да сме напълно коректни трябва да отбележим, че Рикардо Карвальо е човекът, станал европейски шампион на най-преклонна футболна възраст (38 години и 53 дни), но той просто не играе на финала на Евро 2016.

Триумф и трагедия за старите кучета

Ако търсим най-възрастният участник във финал на европейско първенство е логично да помислим за някой вратар и няма да сбъркаме. През 2008 г. Йенс Леман е на 38 години и 232 дни когато излиза в сблъсъка за трофея „Анри Делоне“ срещу Испания. За разлика от финала в Шампионската лига 2 години по-рано той престоява на терена през целия мач, но е безсилен да предотврати победното попадение на Фернандо Торес. На последния европейски финал на „Уембли“ с изравнителния си гол Леонардо Бонучи стана най-възрастният реализатор в мачовете за трофея със своите 34 години и 71 дни. Единственият друг играч освен него, разписвал се в такава среща след навършване на 30-те си години е Бернд Хьолценбайн в двубоя на ФРГ срещу Чехословакия на Евро’76. И двата гола вкарват срещата в продължения и накрая се стига до дузпи с тази разлика, че Бундестима губи своята среща, докато Скуадра адзура огорчава домакините пред собствените им фенове.

Всички коефициенти за Евро 2024 може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов