Как се пълнят трибуните след 6 поредни загуби

Само няколко месеца след като спечели историческата първа титла на Полша, Ягелония Бялисток се намираше в затруднена ситуация след серия от 6 поредни загуби. Вярно е, че две от тях бяха от нидерландския гранд Аякс, но в такива ситуации родните фенове вероятно ще приведат в действие израза „Няма да им стъпим на тия“. Как постъпиха феновете на Яга по време на домакинството на Видзев Лодз може да разберете в следващите редове.

Минутки история

Намиращ се на по-малко от 100 км. от границата с Беларус, Бялисток определено не е сред най-популярните полски градове. Административният център на Подляското войводство обаче може да се похвали с красива централна част, най-голямата забележителност в която е двореца Браницки. Местният футболен отбор е основан на 30 май 1920 г. и носи името на кралската династия Ягело, част от която е добре познатия от нашата история Владислав Варненчик. Ягелония обаче е формирана като армейски отбор от войници от резервния батальон на 42-ри пехотен полк. Големите успехи на тима са постигнати през този век и се изразяват в две национални купи (2010, 2011) и една шампионска титла (2024). Клубният стадион „Миейски“, имащ капацитет от 22 372 седящи места, придобива настоящия си вид през 2012 г. и често е превръщан от домакинските фенове във врящ котел. Начело на клуба е бившия президент на Арка Гдиня Войчиех Пиерткиевич, който успя да осигури необходимото спокойствие на треньора Адриан Шиемиениец и Яга завоюва първата си титла през миналия сезон, печелейки битката с Шльонск и Алекс Петков и Симеон Петров.

Родната връзка

„Няма да си тръгнете с нито един от нашите играчи“. Тази реплика подхвърлят колеги в журналистическата ложа, които първоначално смятат, че настанилия се пред тях българин е скаут на някой отбор. И може би са прави – през лятото ЦСКА прояви сериозен интерес към испанският централен защитник Адриан Диегес и анголския централен нападател Афимико Пулулу, но ръководството на Ягелония не бе склонно да се раздели с тях. В хода на разговора ни с тях си припомнихме, че в първата половина на 2020 г. в Бялисток треньор бе Ивайло Петев. „Той се раздели с клуба, след като поиска допълнително подсилване на отбора и ръководството му отказа. Последният сезон показа, че може да постигаш добри резултати и без мащабна селекция“, припомни си престоя на българина Пиотр Овсиейко от фенския сайт jb1920.pl.

Да вдигнеш отбора с подкрепа

13 076. Точно толкова зрители посетиха двубоя на Ягелония срещу Видзев, при все че техните любимци за последно спечелиха мач в началото на август. Вдъхновени от оказаното им доверие, домакините стигнаха до успеха с ранно попадение, дело на Пулулу още във 2-ата минута, а асистенцията бе на испанеца Мики Вияр. Вечният голмайстор на тима Хесус Имас този път не успя да се разпише, а за крайния резултат до голяма степен допринесе трети представител на Иберийския полуостров – Фран Алварес от Видзев, който бе изгонен минута преди почивката. Срещата зареди с оптимизъм феновете на Яга и те вече се надяват любимците им да покажат добри игри в Лигата на конференциите, където сред съперниците им са „страшилищата“ Петрокуб, НК Целйе и Млада Болеслав. Цялостното им поведение обаче показа само едно – че любимия отбор се подкрепя докрай.

Всички коефициенти за полската Екстракласа може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов