Измир – скритото футболно бижу

Водещ своето начало още от 6500 г. пр. н. е., турският град Измир определено може да се похвали с богата история и интересно настояще. С население от 4,4 млн. души в цялата метрополия, той трудно може да остане незабелязан, но във футболно отношение отстъпва както на бившата столица Истанбул, така и на градове като Трабзон и Бурса. Местната фенска сцена обаче е точно толкова атрактивна, колкото и нощния му живот, като за да усетите и двете по най-добрия начин просто трябва да ги видите на живо.

Мъри и Гьозтепе подчиниха конкуренцията

Броени минути преди началото на дербито с Алтай, стадион „Гюрсел Аксел“ в Гьозтепе буквално прилича на врящ котел – разветите знамена и шалове са предружени от оглушителни скандирания, а по уредбата звучи хита на Бони М „Разпутин“. Начело на Гьоз Гьоз е Станимир Стоилов, който с подкрепата на помощниците си Цанко Цветанов и Йончо Арсов за кратко време успя да изкачи тима до втората позиция и да накара местните фенове да мечтаят за Суперлигата. Преди двубоя „червено-жълтите“ имаха само една победа в предишните 6 мача срещу този съперник, но веднъж отърсили се от напрежение, играчите на Мъри попиляха съперника си с 4:0 – рекорд в историята на сблъсъка. Това хвърли в екстаз привържениците, които показаха подкрепа към българския специалист и отбора си с транспарант, гласящ „Повярвахме в любовта ти и разкрихме сърцата си“. Очакванията са Стоилов и спортния директор Иван Манце да изградят отбор, който още дълго да ги радва, докато Алтай стремглаво се е насочил към третото ниво на турския футбол.

Голямото пропадане

От „Олд Трафорд“ до „Азиз Коджаоглу – Доганлар“ в Борнова. Този път измина за 14 години бившият шампион на Турция Бурсаспор, който гостуваше на Алтънорду в сблъсък от 2 лига (трето ниво) без спонсор, без официален старши треньор и без надежда за спасение. Въпреки това гостуващия сектор бе пълен както с представителите на известната групировка „Тексас“, така и с представители на местната фракция „UBD Izmir“. В хода на мача те не спряха да подкрепят любимците си, като особено впечатление направи техен кавър на „Джингъл белс“ и песен, съвпадаща по мелодия с нашенското „Брала мома къпини“. От своя страна играчите на Алтънорду, който е най-голямата футболна академия в Турция, разчитаха на подкрепата предимно на семействата и приятелите си, а рехавата им агитка се чу единствени при отбелязаните 2 гола. С първата си победа от 5 мача насам измирската люпилня на таланти се отдалечи от зоната на изпадащите, където техния съперник остава твърдо закотвен на дъното.

Шоу от четвърта дивизия

„Каф Каф Каф, Син Син Син, Каф Син, Каф Син, Каф“. Близо 9000 зрители повтарят като заклинание името на любимия им Каршияка, а макар срещата с Пазарспор да е от 3 лига (четвърто ниво), тя привлича вниманието и на работниците на строящите се наблизо сгради. Разстоянието от пристанищния квартал, където доскоро имаше статуя на най-големите успехи на „зелено-червените“ и стадион „Мустафа Денизли“ (принципно дом на Алтай) не е никак малко, но това не успя да спре устрема на феновете. Любимците им ги зарадваха с отлична игра и победа 3:0, а след всяко от попаденията се чу оригинала на скандирането, познато у нас като „Има ли лудогорци“. Красноречивият транспарант „Обичаме те“ ясно показва, че дори и любимия ти отбор да пропадне, ти не трябва да спираш да го подкрепяш – нещо, от което родните привърженици би трябвало да се поучат.

Всички коефициенти за турската 1 лига, където играе Гьозтепе на Станимир Стоилов, може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов