Из дебрите на африканския футбол

Докато чакаме да научим имената на отборите, участващи в груповата фаза на европейската Шампионска лига и се радваме на драмата в Копа Либертадорес, може да направим едно кратко пътешествие до най-престижния клубен турнир до континент, известен като извор на таланти – Африка. 54 отбора стартират надпреварата в местната Шампионска лига от първия квалификационен кръг, като историята на някои от тези клубове е повече от куриозна.

Соларните панели привличат звезди

Някогашната френска колония Джибути никога не се е славила с големи футболни успехи, а историята на местния представител в турнира Арта/Солар 7 може да ни ориентира и за икономическото състояние на страната. Тимът е създаден през 1980 г. под името Компани Джибути-Етиопие, а години по-късно получават прякото спонсорство на Етио-джибутийските железници. Тогава те са известни с името Дъ Феъри Маунтаниърс – название, което се променя след сключения спонсорски договор с Международното хидрокарбонно общество. Всичко това се променя през 2018 г., когато клубът става собственост на предприемача от котдивоарски произход Томи Тайоро Никос, чийто основен бизнес е компанията за соларни панели “Solar 7”. Фактът, че той е зет на президента на страната Исмаил Омар Геле странно съвпада с възхода на тима, който печели титлата през 2021, 2022 и 2024 г. Никос очевидно е амбициозен, тъй като за кратко време фланелката на тима му обличат играчи със сериозен европейски опит като Карлос Камени (бивш вратар на Еспаньол и Малага), Алекс Сонг (преминал през Арсенал и Барселона) и Саломон Калу (прочул се във Фейенорд и Челси). Сблъсъкът със сомалийския Декедаха е добра възможност за гранда от Джибути да се свери часовника на континентално ниво.

Банков надзор над титлата в Етиопия

Някога най-ценната суровина в Етиопия е била солта, която дори се е съхранявала в банкови трезори досущ като обикновените валути. Сега времената се менят и всичко е подчинено на финансите, както доказва дебютната шампионска титла за отбора на Етиопиа Нигд Банк. Всъщност това е името на основаната през 1942 г. местна Търговска банка, която от 1982 г. има свой отбор. Това не е нещо необичайно за традициите в страната – представителният отбор на фабриката за памук в Дире Дава има 5 титли, а финансирания от кафеената промишленост Етиопиан Кофи (на амхарски Етиопиан Буна) е печелил отличието 2 пъти. Интересното е, че Етиопиа Нигд Банк спечели титлата в първия си сезон след завръщането в елита и сега му предстои тежък сблъсък с най-добрия угандийски отбор – Вила.

Титла под знака на военната хунта

Едно от характерните неща за африканската политика е големия брой преврати. От 2020 г. насам такива са извършени в Мали, Буркина Фасо, Чад, Судан, Гвинея и Нигер. Именно в последната страна събитията предизвикаха най-голям отзвук поради факта, че чрез него анализаторите видяха засилване на руското влияние на Черния континент. Затова не трябва да ни учудва, че шампион на страната стана ГНН – спортното дружество на Националната гвардия на Нигер. За цялата си история, започнала преди 50 години, тимът има 6 титли, а факта, че срещите му се играят на стадион, кръстен на някогашния военен ръководител на страната ген. Сейни Кунче ясно показва какви са реалностите в страната. Сега ГНН ще е под светлината на прожекторите, тъй като още на старта ще се изправи срещу мароканския гранд Ража Казабланка. Предвид факта, че съперника се превърна в първия отбор в историята на северноафриканската страна, който спечели шампионската титла без загубен мач, вероятно мечтите им за нещо сериозно ще приключат още в самото начало.

Коефициенти за футболни първенства от цял свят може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов