Финландия – страната на шокиращите резултати

По напълно понятни причини финландската Вейкауслига не попада във фокуса на внимание на обикновения фен, но след изиграването на 16 кръга тя спокойно можеше да претендира за най-драматично първенство в Европа. Шампионът ХИК, КуПС Куопио и СИК деляха върха с равен брой точки (по 31), докато Илвес бе само на 2 зад тях. Това е достатъчно основателна причина да се отправим към Суоми, както е известна страната на собствения си език, и да се насладим на малко нетрадиционен футбол.

Под тежестта на историята

Хелзинки, или Хелзингфорс, както е шведското му наименование, е град с изключителна атмосфера и архитектура, а спортното му наследство може да задоволи и най-претенциозните. През 1952 г. финландската столица става и такава на летните олимпийски игри, а намиращия се в предградието Тйойолйо олимпийски стадион просто няма как да бъде сбъркан. На броени метри от него е разположен националния футболен стадион, носещ името „Болт Арена“ в чест на едноименната строителна компания. Понастоящем това е домът на ХИК (на финландски се произнася Ха И Ко) – 33-кратен шампион на страната и участник в групите на Шампионската лига за сезон 1998-99. Тимът е създаден в противовес на шведския ХИФК (известен като ИФК Хелзинфорс), но след фалита на последния той остана без голям съперник и ще се бори със самия себе си.

Кратка разходка из „Болт арена“ показва, че ръководителите на ХИК пазят ревниво всяка част от клубната история, сред които фланелка и флагче на почти всички техни съперници през годините в евротурнирите, сред които българските Лудогорец и Берое. Някои части от съоръжението като журналистическата ложа претърпяват разширяване, поради което на представителите на медиите за мача с Оулу бе отделено място в един свободен скайбокс. Срещата привлича интереса на едва 6136 зрители, но това е нормално след провала на столичани в квалификациите на Шампионската лига срещу литовския Паневежис. Нервността на домакините им позволява да открият резултата чак в четвъртата минута на добавеното време, когато Диого Томас се ориентира най-добре при статично положение.

След паузата Сантери Хостика и Лий Ървин добавят по още едно попадение за крайното 3:0, но всички на „Болт арена“ следят ставащото в Сейнайоки, където СИК (Са И Ка) приема последния в класирането ФК Лахти. Гостите изнасят мача на живота си и след серия от обрати водят с 5:4 до четвъртата минута на добавеното време, когато Расмус Карялайнен в крайна сметка оформя крайното 5:5. Така ХИК излезе начело с 34 точки, макар и с мач повече от съперниците си.

Добре дошли в Швеция

Час и 40 минути с влак и автобус разделят столицата от градчето Екенас. Ако не го намирате като опция в сайта на местните железници, значи сте попаднали в капана – това е шведското му название, а на финландски то е известно като Тамисаари. 81% от жителите на Екенас говорят шведски, което прави сблъсъците им с финландски отбори особено интересни. В случая техен гост е фаворита КуПС Куопио, чийто собственик Ари Лахти небрежно съчетава тези си функции с президентския пост на местната федерация и поста в борда на компанията, основен спонсор на шампионата – „Вейкаус“. Това вероятно респектира съдията Анти Мунука, който не отсъди нито една спорна топка в полза на домакините, в чийто редици бе бившия играч на Левски Насиру Мохамед. Въпреки това на почивката те водеха с гола Саломо Ояла, което предвид 11-ото им място от 12 отбора предвещаваше нова сензация с участието на опашкар. След паузата обаче КуПС установи надмощие и първо Пол Огункоя се оказа най-съобразителен при центриране отдясно, а 3 минути преди края те стигнаха до победата (от повторенията не можа да се види ясно дали резервата Саку Саволайнен или бранителя на домакините Вайно Вехконен прати топката в мрежата). Така КуПС се изравни на върха с ХИК, а двата мача, които наблюдавахме, показаха, че във Финландия всичко е възможно.

Всички коефициенти за Вейкауслига може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов