Дербито, което наелектризира тифозите в Милано

В неделя от 21:45 ч. Интер и Милан ще се изправят в първото за сезона голямо дерби в Серия А. Шампионите са символични домакини и влизат в срещата в серия от 6 поредни победи във всички турнири, което прави нерадзурите фаворити в сблъсъка. Историята обаче показва, че преди сблъсък между тези два съперника на „Сан Сиро“ всякакви прогнози са безпредметни и единственото, което е сигурно, е шоуто на терена и по трибуните.

Начало в странство

По подобие на библейския сюжет, при който Ева се появява от реброто на Адам, Милан има пръст в създаването на градския си съперник Интер. Нерадзурите са формирани на 9 март 1908 г. от група играчи и деятели на росонерите, които напускат клуба в знак на несъгласие с прокараната политика за ограничаване на участието на чуждестранните играчи в него. За пръв път обаче двата отбора се изправят един срещу друг в чужбина, и по-конкретно швейцарския град Киасо. На 18 октомври 1908 г. Милан печели с 2:1 след голове на Пиетро Лана и Луиджи Форлано, докато за Интер се разписва Карло Пайер. През годините сблъсъкът ще стане известен като Дерби дела Мадонина, заради статуята на Дева Мария на върха на миланската катедрала. Двата гранда ще превърнат в едни от най-успешните отбори в световния футбол, като в три случая те ще си оспорват трофей в директен спор. През 1977 г. Милан печели Купата на Италия, след като надвива Интер с 2:0 след попадения на Алдо Малдера и Джорджо Бралия. През 2011 г. росонерите осъществяват обрат срещу нерадзурите, които са повели с гол на Уесли Снайдер и с помощта на Златан Ибрахимович и Кевин-Принс Боатенг взимат Суперкупата на страната. Отново в тази надпревара миланските грандове се срещат през януари 2023 г., но този път превъзходството на Интер е отчетливо и крайния успех с 3:0 (разписват се Федерико Димарко, Един Джеко и Лаутаро Мартинес) е най-малкото, с което се отървава отборът на Стефано Пиоли.

Статистика и рекорди

Досега двата колоса са се изправяли един срещу друг общо 239 пъти в официални двубои. Предимството понастоящем е на страната на Интер – 91 победи, 69 равни и 79 успеха за Милан при голова разлика 336:312. Росонерите могат да се утешават с факта, че все още на тях принадлежи най-голямата победа в сблъсъка – 6:0 на 11 май 2001 г. Те държат и всички индивидуални рекорди в големия сблъсък – Паоло Малдини е безспорен лидер по изиграни дербита (56), Андрий Шевченко изглежда недостижим като най-резултатен играч в мача (14 попадения), докато Нерео Роко е извеждал Дявола в цели 25 мача. Интер пък може да контрира с факта, че техни играчи са автори на най-ранният и най-късен гол в сблъсъка. На 24 февруари 1963 г. Сандро Мацола се разписва в 13-ата секунда на мача, а на 26 януари 2001 г. Кристиян Ериксен вкарва, след като са изминали 6 минути и 43 секунди от края на редовното време. Сегашният директор в Милан Златан Ибрахимович пък е най-възрастният голмайстор в историята на големия сблъсък, разписвайки се на 39 години и 359 дни през 2021 г. Освен в Швейцария и Италия, дербито се е провеждало още в САЩ, Китай и Саудитска Арабия, което подчертава неговия интернационален характер.

Всички коефициенти за дербито на Милано може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов