Британски футболни вълнения

Седмица преди началото на новия сезон в английската Висша лига, феновете на британския футбол могат да се порадват на старта на кампанията в три първенства на Острова. От тях единствено Чемпиъншип ще бъде предавана директно в родния ефир, но и шампионатите на Северна Ирландия и Уелс няма как да оставят безразлични любителите на футболната романтика.

Първенството на изненадите

За 20 години откакто бе ребрандирано от Първа дивизия на Чемпиъншип, второто ниво на английския футбол е печелено от 14 различни отбора, което показва оспорваността на надпреварата. Българските фенове са отправили поглед към Лийдс, където играе национала Илия Груев, а загубения плейоф от Саутхемптън със сигурност ще е допълнителна мотивация за играчите на Даниел Фарке. Конкуренцията обаче е свирепа – изпадналият от елита Бърнли се раздели с мениджъра си Венсан Компани, отишъл в Байерн, но вместо него бе назначен Скот Паркър, Лутън показа на съперници като Евертън и Нюкасъл, че е достатъчно опасен, а Шефилд Юнайтед със сигурност няма да иска да надгради от рекорда си от 9 участия в плейофите без промоция. Любопитен сюжет е и назначението на Уейн Рууни начело на Плимут, което бе предшествано от едва 83 дни начело на Бирмингам. От дошлите от Лига 1 отбори прави впечатление промоцията на Портсмут, които в последните 12 години бяха в изгнание по долните лиги.

Ларн се цели в хеттрик

В последните 2 сезона в Премиерлига на Северна Ирландия изненадващо световният рекордьор по титли Линфийлд не може да хване ръка за сметка на скромния доскоро Ларн, който през тази година го изпревари с 5 точки. С най-голяма заслуга за триумфа на отбора от графство Антрим е шотландския нападател Анди Райън, който стана голмайстор на първенството с 18 попадения. Мениджърът на Линфийлд Дейвид Хийли понесе още един голям удар, след като във финала за Купата на Северна Ирландия играчите му допуснаха обрат от 0:1 до 3:1 след продължения срещу Клифтънвил. Тези три тима, както и победителя в плейофа за участие в Лигата на конференциите Крузейдърс придават облик на целия шампионат, но ви го препоръчваме само ако сте почитатели на класическия островен футбол отпреди епохата на Висшата лига на Англия.

Хегемонията на ТНС продължава

Уелската Кимру Премиер се състои от 12 отбора – 11, базирани на територията на страната, и абсолютния хегемон ТНС, домакинстващ мачовете си „Парк Хол“ в английското градче Озуъстри. Заедно с Бала Таун това е единствения отбор с мениджър извън Уелс – англичанина Крейг Харисън. Друг представител на водещата страна във Великобритания – 21-годишният Брад Йънг, показа страхотна резултатност и регистрира 22 гола в хода на сезона. Внимание заслужава и халфа Даниел Редмънд, който започва футболния си път в академията на Евертън. Единственият отбор, който успя да противодейства по някакъв начин на Дъ Ню Сейнтс бе Конас Куей, който ги надви с 2:1 на финала за Купата на Уелс. Там като по-изявени имена могат да се посочат бранителя Бен Неш и нападателя Джордан Дейвис. Карнарвън Таун записа приличен дебют в европейските клубни турнири, който приключи със забележителен сблъсък с Легия Варшава. Причината за това е, че въпреки забраната за посещение на двубоя, полските фенове успяха да надхитрят регулациите на УЕФА и изгледаха срещата от намиращ се непосредствено до стадиона паркинг за каравани.

Всички коефициенти за започващите този уикенд европейски първенства може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов