Американски тенис прелести

В началото на тази седмица стартира 144-ото издание на откритото първенство на САЩ по тенис. Надпреварата на кортовете на Националния тенис център „Били Джийн Кинг“ в Ню Йорк е последния за годината турнир от Големия шлем, но нейната история определено не я поставя на задно място спрямо останалите.

Историята

За първи път шампионатът се провежда през август 1881 г. на кортовете на казина „Нюпорт“ в Роуд Айлънд. Още от самото начало той се отличава с малко по-нетрадиционен регламент, според който действащият победител се класира директно за финала през следващата година и се изправя срещу този, който спечели надпреварата на останалите тенисисти. При тази ситуация не трябва да се изненадваме, че Ричард Сиърс записва 7 поредни успеха в зората на надпреварата. През 1887 г. се провежда първият турнир при дамите, който е спечелен от 17-годишната Елън Хензъл. Стартиралата 3 години по-късно надпревара при двойките е още по-интересна, тъй като е предшествана от квалификации в източната и западна част на страната. В резултат на петиция на близо 100 тенисисти през 1915 г. турнирът е преместен на по-централна локация – Тенис клуб „Уайтсайд“, където остава до 1977 г. През 20-те години американският турнир вече е определян за един от най-големите в света и за пръв път е въведена системата с поставени и непоставени участници. От 1968 г. надпреварата вече е със статут на Открито първенство на САЩ и именно там 2 години по-късно за пръв път се въвежда тайбрека. За отбелязване е, че до 1975 г. то се провежда на трева, но поради множеството оплаквания от настилката тя бива заменена с клей, каквато е и до ден днешен.

Рекордите

Освен споменатия Ричард Сиърс, със 7 победи при мъжете са още Уилям Ларнъд и Бил Тилдън. Всички те обаче са преди 30-те години на миналото столетие, а в по-нови времена на върха са Джими Конърс, Пийт Сампрас и Роджър Федерер, които имат по 5. При дамите доминира норвежката Мола Малори, която е с 8 успеха, постигнати през второто и третото десетилетие на XX век. В ерата на откритите първенства над всички са Крис Евърт и Серина Уилямс с по 5. Едва ли някой обаче ще може да се доближи до рекорда на Маргаре Озбърн дюПонт, която има общо 25 отличия (3 на сингъл, 13 на двойки и 9 на смесени двойки). Цели четирима тенисисти са печелили надпреварата като непоставени – Андре Агаси през 1994 г., Ким Клайстерс през 2009 г. Слоун Стивънс през 2017 г. и Ема Радукану през 2021 г. Във последния случай британката стига до отличието като квалификантка – уникален случай за турнирите от Големия шлем.

Българската следа

В досегашните си 13 участия на кортовете на „Флашинг медоус“ Григор Димитров стига най-напред през 2019 г., когато губи на полуфинала от Даниил Медведев с 6:7, 4:6, 3:6. Преди това българинът елиминира в петсетова драма своя идол Роджър Федерер. От сестрите Малееви с най-добро постижение е Мануела, която е на полуфинал в две последователни години – 1992 и 1993 г. Нейните сестри Катерина и Магдалена, както и Цветана Пиронкова са достигали максимум до четвъртфинал в надпреварата. През 1994 г. обаче Катерина става единственият роден представител, който достига до финал в турнира. Това се случва в надпреварата при двойките, където тя е в тандем с американката Робин Уайт, но те губят на финала от Яна Новотна и Аранча Санчес-Викарио.

Всички коефициенти за US Open може да откриете в тенис секцията на sesame.bg.

Автор: Теодор Борисов