Дербито на тортилята

Преди 40 години Реал Мадрид и Атлетико се изправят един срещу друг на стадион „Сантяго Бернабеу“ в двубой, който ще остане в историята като Дербито на тортилята. Главното действащо лице в него е президентът на „дюшекчиите“ Алфонсо Кабеса.

Роденият на 9 ноември 1939 г. ексцентрик има наглед стандартна биография – съдебен лекар и директор на Университетска болница „Ла Пас“ в Мадрид. Всичко за него се променя в края на 70-те години, когато повежда борбата за смяна на дългогодишния президент на Атлетико Висенте Калдерон. На изборите той се изправя срещу Мариано Ромеро, но съперникът му няма никакво желание да води кампания, тъй като още преживява смъртта на сина си при пътен инцидент. Фактът, че Кабеса получава от клубните членове точно 1939 гласа, което съвпада с рождената му година, се приема като добра поличба.

В навечерието на сезон 1980-81 „дюшекчиите“ успяват да съберат нелош отбор под ръководството на Хосе Луис Гарсия Траид, звездата на когото е бразилския национал Дирсеу. В клубната управа влизат някои от водещите фигури в обществения живот на Мадрид, впоследствие направили кариера в политиката, които изглеждат адекватно редом до клубната легенда Хосе Еулохио Гарате. Преди гостуването на Барселона в 9 кръг Атлетико започва със 7 победи и 2 равенства, но след поражението с 2:4 Кабеса изригва срещу съдийството. Тирадата му е толкова плашеща, че треньорът на каталунците Еленио Ерера директно заявява: „Не знам как такъв човек може да управлява болница. Не бих отишъл при него на преглед“. Отговорът на Кабеса е убийствен: „Аз не правя прегледи, а аутопсии. Ако някой ден дон Еленио попадне в ръцете ми, ще го погледна с голяма обич и ще обърна специални внимание на простата му.“ Последните думи се виждат твърде много на ръководството на болница „Ла Пас“, която го отстранява от директорския пост.

Радикалните изказвания на Кабеса продължават и след като тима му става есенен шампион, като под прицел са всички конкуренти и шефа на съдиите Пласа. Президентът на Реал Мадрид Луис де Карлос, който е съсед на доктора, влиза в неговия тон: „Когато излизам от вкъщи вече съм с каска, тъй като Кабеса може да ме дебне от балкона си и да иска да ме препикае.“ Футболната федерация взима мерки срещу разбеснелия се бос на Атлетико и го наказва за 1 месец, а тимът му започва да губи точки. Кръг преди края битката за титлата вече е между Реал Мадрид и Реал Сосиедад, а Атлетико трябва да гостува на „Сантяго Бернабеу“. Неудобният президент организира истински хепънинг, като в часа на мача навръх Великден кани феновете на тима на клубния стадион (тогава носещ името „Мансанарес“) да похапнат тортиля и да пийнат вино в неговата компания.

Близо 10 000 души се включват в събитието, като Кабеса е със статута на рокзвезда – раздава автографи както върху фен артикули на Атлетико, така и на билети за метрото и банкноти от 1000 и дори 5000 песети. „Дюшекчиите“ губят мача с 0:2, но техните привърженици изказват мнението си с транспарант, който гласи: „Няма да сме шампиони, но имаме президент с топки“. Футболните власти няма как да оставят нещата така и отстраняват доктора за още 16 месеца. При това положение той разбира, че е по-добре да се оттегли и след около година официално напуска поста. Остава само да гадаем какво би станало, ако лудата глава Кабеса имаше достатъчно време да се развихри.

Автор: Теодор Борисов