Филмът, който българските фенове заслужаваха

Спортът винаги е бил благодатна тема за сюжети в киното, а редица страни имат своите филми образци в тази сфера. Американците се радват на „Чудо“ за знаменития хокеен сблъсък между САЩ и СССР на олимпийските игри в Лейк Плесид’80, германците на „Чудото от Берн“ за финала на Мондиал’54 срещу Унгария, сърбите на „Монтевидео, Бог да те благослови“ за участието на Югославия на Мондиал’30, а турците наскоро създадоха „Джобния Херкулес: Наим Сюлейманоглу“. България също вече може да се гордее със своя собствена суперпродукция в лицето на „Гунди – легенда за любовта“, реализирала се с подкрепата на Sesame. Официалната премиера на 9 октомври сама по себе си се превърна в значимо културно събитие, а бурните аплодисменти на зрителите след нейния завършек бе най-обективният показател за качествата на филма.

Да създадеш лента за фигура като Георги Аспарухов е едновременно лесна и трудна задача. През годините за него са изписани хиляди страници, запазени са десетки архивни кадри, разказвани са се множество спомени, което дава богат материал, но в същото време на моменти размива границата между реалната личност и мита. Филмът на режисьора Димитър Димитров ни показва не само футболиста и спортиста Гунди, но и човекът, която се крие зад него. Сюжетът проследява романтичната история на любовта му с Величка Маркова – Лита, която се развива на фона на успешната му кариера на зеления терен. Именно вдовицата на великия български спортист е коректив при изготвянето на сценария, което е гаранция, че описаните в лентата епизоди от съвместния им живот са автентични. Не се спестяват трудните моменти, с които двамата се сблъскват през годините, което автоматично превръща лентата в една пълнокръвна история, напълно различна от апологичните документални филми, правени преди това.

Чрез „Гунди – легенда за любовта младите зрители ще се докоснат както до златните години на българския футбол през 60-те години, така и до начина, по който е функционирала системата в социалистическа България. Макар още в началото да се прави уточнението, че филма е създаден по действителни лица и събития, художествените интерпретации са незначително малко и той може да се приеме за „верен с оригинала“. Друго голямо предизвикателство пред всички продукции, посветени на най-великата игра, е трудностите пред пресъздаването на реални игрови действия. Тук трябва да бъде отчетена ролята на футболния консултант Станислав Ангелов, който се появява на екран и като съдия, и с чиято помощ сценографията на двубоите се доближава до тази на истинските срещи.

Критиката вече даде своите положителни оценки за актьорската игра на Павел Иванов и Александра Свиленова, влезли в ролите на Гунди и Лита. Реакцията при появата на двамата преди началото на шампионатния футбол между Ботев Пловдив и Левски миналата седмица показва недвусмисленото отношение на публиката, която дълго време ще ги асоциира именно с тези им образи. Присъствието на имена като Димитър Маринов, Параскева Джукелова, Емил Марков, Биляна Петринска, Пенко Господинов и Владислав Карамфилов допринася не по-малко за успеха на филма. Музикалното оформление и подбора на песни от епохата също е сред приятните изненади, на които ще се насладят зрителите в киносалоните.

Без никакво съмнение продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов са поели голям риск с направата на този филм, но крайния резултат е най-убедителното доказателство, че той е бил оправдан. Разбира се, подобен мащабен проект се нуждае и от партньор на необходимото ниво, какъвто без съмнение е Sesame. Всичко описано дотук обаче няма как да пресъздаде въздействието, което тези 165 минута оказват върху аудиторията. „Гунди – легенда за любовта“ е филмът, който българските спортни фенове заслужаваха. Той ще задоволи както тях, така и и най-взискателните почитатели на Седмото изкуство, доказвайки, че и у нас може да се прави кино на световно ниво.

Автор: Теодор Борисов