Вторият ешелон на водещите европейски първенства

Стартът на Висшата лига, Серия А, Примера дивисион и Лига 1 официално ще постави началото на новия сезон за болшинството от феновете на най-великата игра. В същото време не трябва да пропускаме факта, че в Италия, Испания и Франция дори отборите от второто ниво на местния футбол разполагат с достатъчно класа, а по традиция битката там е оспорвана до самия край.

Българската колония превзе Италия

Италианската Серия Б ще ни е една идея по-интересна, тъй като през новия сезон там ще се подвизават четирима българи. Валентин Антов осъществи постоянен трансфер в Кремонезе, с който загуби плейофа за елита срещу Венеция и ще се надява през този сезон промоцията да бъде подсигурена. Петко Христов пък не само удължи договора си със Специя, но вече е и новия капитан на тима. Неговият брат Андреа засега все още е част от Козенца, след като през миналия сезон игра под наем в третия ешелон с екипа на Потенца. Карето се допълва от нападателя Адриан Райчев, който ще чака да дебютира за Пиза под ръководството на Филипо Индзаги. Изпадналият от елита Сасуоло изглежда фаворит за промоция под ръководството на Фабио Гросо, а Салернитана спечели приза за най-неадекватни действия, след като уволни Андреа Сотил малко повече от седмица след неговото назначение.

Завръщането на Супер Депор

След 4 години изгнание в долните нива на испанския футбол Депортиво Ла Коруня отново се завърна на голямата сцена, печелейки убедително надпреварата в група 1 на някогашната Сегунда Б. Някогашният Супер Депор ще разчита на опитни играчи като Серхио Ескудеро и капитана Лукас Перес, за да се утвърди във втория ешелон, но задачата на Иманол Идиакес няма да е никак лесна. Колегата му Серджо Пелисиер спомогна за завръщането на Малага, но засега единственияt впечатляващ трансфер е взимането под наем на хърватския нападател на Жил Висенте Роко Батурина. Сред значимите треньорски промени е поемането на Кадис от Пако Лопес и на Картахена от Абелардо. Българската връзка тук е нападателят Борислав Станков – Слави, който осъществи трансфер от Унионистас Саламанка в Ейбар.

Лигата на неизвестностите

Френският клубен футбол все още е под впечатлението на фалита, който обяви легендарния Бордо, а това е доказателство, че никой отбор не е застрахован. Първоначално към тяхната компания се присъедини и Аячо, но след контестация лиценза им за втория ешелон бе възстановен. Най-печеливш от ситуацията се оказа Троа, който изпадна по спортен път, но мястото му в Лига 2 бе възстановено. Това не умилостиви клубното ръководство и то смени треньора Давид Гуйон със Стефан Дюмон. Изпадналият от елита Метц в един момент се оказа с голмайстор на Евро 2024 в състава си в лицето на грузинеца Жорж Микаутадзе, който обаче веднага след края на надпреварата бе продаден на Лион. В негово отсъствие като голямата звезда на първенството се очертава стрелецът на Каен Александър Менди, който се разписа 22 пъти в хода на миналия сезон. Без смяна на клубната принадлежност поне засега е и алжирския халф Илан Кебал, регистрирал респектиращите 11 асистенции. Интересен факт е големия брой чуждестранни инвеститори – Каен, Ред Стар и новака Мартиг са собственост на американци, Клермон е финансиран от швейцареца Ахмет Шефер, Дюнкерк – от турски консорциум, а споменатия вече Троа е част от семейството на „Сити груп“. За разлика от миналата година, когато изявените фаворити Оксер, Сент Етиен и Анже в крайна сметка стигнаха до елита, тук всякакви прогнози изглеждат обречени на провал.

Всички коефициенти за европейските футболни първенства може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов