Още 3 първенства, чийто старт не трябва да пропускате

Европейски клубни турнири, олимпийски футболен турнир и подновяващи се първенства. Феновете вече изцяло забравиха големите континентални форуми и насочват своя поглед към новия сезон. А ние продължаваме да ви представяме започващите първенства, които по една или друга причина остават пренебрегнати в медийното пространство.

Удря ли часа на Унион?

През последните няколко сезона Унион Сен Жилоа неизменно бе в битката за титлата в Белгия, но в последния момент все се случваше нещо, което да попречи на столичния тим да стигне до отличието. Победата с 2:1 над шампиона Брюж във финала за Суперкупата на страната сякаш иде да покаже, че тима на Себастиен Поконьоли този път е решен да успее. Със спечелването на Купата на Белгия Унион сложи край на 89-годишната си серия без трофей, така че сега е момента да се пренаписва историята. След продажбата на Игор Тиаго в Брентфорд опциите в атака за Брюж ще са с една по-малко, но достигнатия полуфинал в Лигата на конференциите доказва, че този отбор неслучайно диктува модата в страната в последните години. Андерлехт също не трябва да бъде отписван, макар и да продаде основния си защитник Зено Дебаст на Спортинг за 15,5 млн. евро.

Слован е крачка пред конкуренцията

Задната ножица на Джуд Белингам ни попречи да видим немислимото и звездите от Висшата лига да преклонят глава пред тези от словашката Нике лига. Представянето на Евро 2024 и факта, че страната ще е домакин на Евро 2025 до 21 г. показва, че трябва да подходим с необходимото уважение към местния футбол. Безспорен фаворит в местната лига е Слован Братислава, който финишира с 15 точки преднина пред Дунайска стреда през изминалия сезон. Освен на словашките национали Владимир Вайс, Юрай Куцка и Давид Стрелец, тимът може да се похвали с присъствието на арменеца Тигран Барсегян, записал впечатляващите 13 гола и 11 асистенции. Като добавим интернационалната двойка централни защитници Гурам Кашия (Грузия) и Кенан Байрич (Словения), в комбинация с младото крило Нино Марчели, трудно е да се повярва, че някой ще свали столичани от трона. Шансът на останалите отбори е турнира за националната купа, където Ружомберок надви с 1:0 Спартак Търнава. Загубилият тим ще е допълнително отслабен през сезона, след като титулярния му вратар Доминик Такач премина в Слован, но все още там има добри единици в лицето на халфа Адриан Зелкович и нападателя Михал Дуриш.

В Черна гора и плажуващите имат отбор в елита

Черногорското първенство завърши с изненадващ шампион – Дечич Тузи, докато националната купа отиде при традиционната сила Будучност. Дербито между двата отбора през април дори бе прекратено след ексцесии, предизвикани от небеизвестната фракция на столичани „Варвари“. Водени от единствения чуждестранен треньор в първенството – сърбина Младен Милинкович, Будучност е фаворит за титлата. Макар футбола в бившата югославска република да е с компромисно качество, той дава много интересни сюжети като приноса на местната туристическа индустрия за елитните отбори. Така например Йединство Бийело Поле може да се радва на финансовата подкрепа на небеизвестния хотел „Сплендид“, намиращ се в Бечичи. Отборът на Отрант-Олимпик от курортния град Улчин за пръв път стига до елита, но поне в началото на шампионата ще е атрактивна дестинация. Причината е, че техния стадион „Олимпик“ се намира в близост до най-голямата плажна ивица в страната – Велика плажа, което неминуемо ще предизвика любопитството на туристите. Местната футболна федерация обаче реши да отложи първия кръг заради европейските ангажименти на някои от участниците, поради което старта на шампионата се зареди с допълнително съспенс.

Всички коефициенти за започващите европейски шампионати може да откриете на sesame.bg.

Автор: Теодор Борисов