Големите сблъсъци на „сини“ и „червени“

Остава съвсем малко до финала за SESAME Купа на България, противопоставящ ЦСКА София и Левски. Освен в спорове за трофея, двата отбора нерядко са се срещали и в други фази на надпреварата, като някои от техните сблъсъци заслужават специално внимание заради своя драматизъм.

Драма в 18 дузпи

На 14 април 1971 г. вечните съперници се изправят един срещу друг в четвъртфинал за Купата на съветската армия, а освен на непрестанен дъжд, присъстващите близо 50 000 зрители стават свидетели на порой от дузпи. Армейците откриват резултата в 38-ата минута след точно изпълнена дузпа от Аспарух Никодимов, но с две попадения на Цветан Веселинов „сините“ обръщат. Тимът на Йончо Арсов уцелва и 2 греди, а малко преди края Петър Жеков да демонстрира голмайсторския си инстинкт и да оформи крайното 2:2. По това време правилникът на турнира се различава от този на големите международни състезания и вместо продължения, двата отбора пристъпват директно към дузпите. Първоначално са изпълнени по 5 дузпи, след това по 3, като пропуснатите общо 8 удара от бялата точка довеждат до любимата на коментаторите „внезапна смърт“. Васил Митков – Шопа вкарва за Левски, а удара на Никодимов бива спасен от Бисер Михайлов и така Левски минава в следващата фаза, като впоследствие ще спечели и трофея.

Вечерта на Георги Велинов

Дузпи решават и сблъсъка на същата фаза на 2 март 1983 г., като тогава главно действащо лице е вратарят на „червените“ Георги Велинов. Красимир Чавдаров открива резултата за „сините“, а Емил Спасов започва серията си от пропуски от бялата точка във важни за Левски мачове, целейки гредата. В 77-ата минута армейците получават правото да изпълнят дузпа и тя е реализирана от Радослав Здравков. При 11-метровите удари вратарят Велинов спасява ударите на Пламен Николов и Божидар Искренов, а самия той бележи решителната дузпа за тима си, оставайки във фолклора на дербито.

От 0:2 до 4:2

Един от любимите рефрени на феновете на Левски е свързан с обратите срещу големия съперник от 0:2 до 3:2. На 17 април 1996 г. те качват нивото, стигайки до успех с 4:2 насред „Българска армия“ в полуфинален реванш за Купата на България. Голът на Мариян Христов от първия мач дава крехък аванс на „сините“, който бива стопен в самото начало на срещата. Георги Донков открива резултата в 12-ата минута, а Филип Филипов удвоява 11 минути по-късно. Феновете на домакините вече предусещат разгром, след като в тяхна полза е отсъдена дузпа, но Пламен Николов спасява удара на Георги Георгиев. Това се оказва повратния момент в срещата и Левски обръща резултата до 4:2 след попадения на Владимир Йонков от дузпа, Илиян Симеонов – Чушката, Тодор Зайцев и Мариян Христов. Обстановката е меко казано изнервена и съдията Костадин Гергинов показва червени картони на Адалберт Зафиров и вратаря Димитър Попов от ЦСКА и Дончо Донев от Левски.

Мистерията „Мануел Мендоса“

Старото футболно клише „Ако не вкараш, ще ти вкарат“ може да бъде илюстрирано по най-добрия начин с първия полуфинал, игран на 16 април 2003 г. ЦСКА доминира в хода на целия двубой и пропуска множество положение. Жоао Пауло Брито цели греда, а попадение на Емил Гъргоров е отменено. В самия край на срещата появилия се като резерва еквадорец Мануел Мендоса успява да надскочи Артим Шакири и засича с глава центрирането на Станислав Ангелов за крайното 0:1. Това се оказва и най-запомнящия се момент на защитника, а след нулевото равенство в реванша „сините“ са на финал, който впоследствие печелят.

Всички коефициенти за големия мач може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов