Най-титулуваните български спортисти

 

3 март е дата, която всички асоциираме с българската история във всички нейни измерения. През годините родните спортисти многократно са ни давали поводи за гордост, ставайки причина за издигането на знамето и пускането на „Мила Родино“ по цял свят. Поради това всички анкети, свързани със спорта, са малко или много субективни и трудно може да се определи кой е най-достоен. В следващите редове ще ви разкажем за най-успешните ни спортисти на база на прости статистически критерии – медали от световни, европейски първенства и олимпийски игри.

Женско царство

Прави силно впечатление, че челната петица по медали е окупирана от дамите. С най-много отличия е състезателката по спортна стрелба Нонка Матова – 60. В индивидуалната и отборна надпревара тя е носителка на 27 златни, 20 сребърни и 13 бронзови медала. За съжаление така и не стъпва на олимпийския връх – в Барселона’92 остава със сребърен медал на 50 м. пневматична пушка от 3 позиции. 56 са медалите на Весела Лечева (29 златни, 14 сребърни и 13 бронзови), която има два сребърни олимпийски медала – от Сеул’88 (50 м. пневматична пушка от 3 позиции) и Барселона’92 (10 м. въздушна пушка). Останалите представителки на нежния пол са щангистки – Милена Трендафилова е с 56, а Изабела Рифатова и Гергана Кирилова са с 48 медала. В случая към броя на медалите спадат и тези от отделните движения.

Борбата, щангите и художествената гимнастика – родната гордост

Без никакво съмнение най-успешният български спорт откъм брой на спечелени медали е вдигането на тежести – близо 1740. Най-титулуван от легендите ни в щангите е Асен Златев, имащ в актива си 45 медала (22 златни, 19 сребърни и 4 бронзови). Янко Русев и Севдалин Минчев са с 43, а Иван Иванов и Йото Йотов – 42. Интересен е случая с Николай Пешалов, който има 37 медала за България и 15 за Хърватска. Наим Сюлейманоглу пък е с 21 медала за България и 26 за Турция, като от общо 47 отличия 40 са със златен отблясък. В борбата безспорен лидер е Валентин Йорданов с 21 медала (включително 7 световни и 7 европейски титли), а Станка Златева е с 16. Що се отнася до Златните момичета, там Лили Игнатова може да се похвали с 26 медала (16 златни, 8 сребърни и 2 бронзови), с 5 по-малко е Анелия Раленкова, а Бианка Панова е с общо 20.

Блясъка на Царицата

Макар по брой спечелени медали за България да се нарежда на шесто място, леката атлетика неслучайно е наричана Царицата на спортовете. Подобна подборка няма как да мине без световната рекордьорка в скока на височина и настоящ президент на БОК Стефка Костадинова, която има общо 15 медала в славната си кариера. С 12 е Йорданка Донкова, която дълги години държа върховото постижение на 100 м. с препятствия. Предвид спецификите на отделните спортове е много по-трудно да видим представители на някои от тях в челото на подобна класация. Така например медалите на Ивайло Маринов в бокса са 8, но сред тях личи една световна, четири европейски и една олимпийска титла, което неминуемо го поставя сред най-големите. Представителите на колективните спортове също трудно биха попаднали в такава подборка, което не пречи България да се гордее със своите медали от големи форуми във футбола, баскетбола и волейбола.

 

Автор: Теодор Борисов